Categories
Stiri mondene

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange a fost arestat

Controversatul australian, fondatorul WikiLeaks Julian Assange a fost scos cu forta din ambasada Ecuadorului din Londra. Acesta s-a opus arestarii si a fost escortat afara de mai multi agenti de politie care l-au controlat fizic pana in momentul in care a fost bagat in duba.

De la iesirea din cladire pana la masina, Assange a repetat de mai multe ori “the UK must resist”, el fiind de fapt arestat de politia britanica in numele autoritatilor din Statele Unite.

Departamentul de Justitie american afirma ca fondatorul WikiLeaks a fost arestat in urma unei presupuse conspiratii demarate impreuna cu Chelsea Manning pentru a sparge parola unui computer al guvernului SUA ce continea informatii clasificate.

Julian Assange este acum in varsta de 47 de ani si din 2012 locuia in aceasta cladire de cand a cerut azil politic, o acuzatie de viol din Suedia, care ulterior s-a dovedit a fi falsa, fortandu-l la acest exil auto-impus. Joi dimineata, presedintele din Ecuador a declarat ca guvernul sau i-a retras statutul de azilant politic, citand incalcari are unor norme de drept international pe care australianul se baunieste ca le-a savarsit.

Sustinatorii lui Assange acuza Ecuadorul si Marea Britanie ca l-au tradat si ca il ofera pe tava Washingtonului care il “vaneaza” de multa vreme din cauza publicarii de catre acesta a unor documente secrete. Zvonuri ca va fi dat afara din cladire se auzeau de mai multe zile in urma unor rapoarte care au iesit la suprafata si care atestau o intelegere in care Ecuador urma sa il predea politiei britanice.

Miercuri, WikiLeaks a acuzat guvernul ecuadorian de spionaj impotriva lui Assange, asta din cauza faptului ca tensiunile au crescut in ultima vreme insa pe tot parcursul sederii australianului in cladirea ambasadei se pare ca au fost probleme, gazdele acuzandu-l de impolitete si agresivitate.

WikiLeaks scrie: “Acest om este fiu, tata si frate. A castigat numeroase premii jurnalistice. Este niminalizat la premiul Nobel pentru pace in fiecare an din 2010 pana astazi. Actori importanti, inclusiv CIA, sunt angajati in niste eforturi sofisticate pentru a-l dezumaniza, a-l delegitimiza si a-l inchide.”